Tic Tac Toe on innovatiivinen versio monopolista, jossa kaksi pelaajaa kilpailee toisiaan vastaan. Pelaajat vuorottelevat puukappaleen kääntämistä laudan päälle, ja jos ne onnistuvat, he ansaitsevat rahaa (mutta vain jos pala on pöydällä). Pelaajat vuorotellen soittavat kirjaimet käyttämällä hiiren vasenta tai oikeaa nuolipainiketta merkitsemään paikkansa taululle. Pelaaja on ”off-mark”, kun hän ei voi sijoittaa kelvollista merkkiä taululle. Pelaajille ilmoitetaan voitosta tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Miksi tämä peli kiinnostaa niin paljon tutkijoita ja tohtoreita? Yksi vastaus on sääntöjoukon, nimittäin ”akustisen näkyvyyden” periaatteen tunnustaminen, jonka mukaan jokaisella kirjaimella on luontainen merkitys riippumatta siitä, lausutaanko tämä kirjain. Toisin sanoen jokaisella kyseisen kirjeellä tuotetulla äänellä on akustinen merkitys riippumatta sen todellisesta äänestä. Oikean välilyönnin (joka vastaa korkeita tai matalia ääniä) merkitseminen arvaus siitä, mikä ääni on.

Tämä periaate auttaa selittämään, miksi jokapäiväisessä elämässä on tapana sanaa väärin. Vaikka voimme sanoa jotain ”kissa söi minun teeni”, tiedämme, että se tarkoittaa todella ”kissat söivät teetäni” tai ”minun tee on melko herkullista”. Toisaalta tiedämme edelleen, että kissat söivät sen. Syynä tähän on se, että ymmärryksellämme sanasta on merkitys käsityksessämme todellisuudesta, joka muodostaa tämän lausunnon.

Tämä periaate auttaa meitä myös ymmärtämään tic tacen ja ennustettavuuden välisen suhteen. Jos voimme saada tietoa siitä, miten sanat lausutaan ja mitkä tavut edustavat mitä foneemeja, voimme saada jonkinlaisen käsityksen kielen taustalla olevasta rakenteesta. Esimerkiksi, jos tiedämme, mitkä sijainnit vastaavat korkeita tai matalia ääniä, voimme ennustaa, mitkä vokaalit ja konsonantit näkyvät seuraavalla tekstirivillä. Voimme ennustaa tulevan äänen, jonka seuraava tekstirivi tuottaa.

Tätä kielten ja sen perussääntöjen tutkimusta kielitieteilijät kutsuvat akustisen näkyvyyden teoriaksi. Se auttaa selittämään ilmiötä, jota kutsutaan ”kielelliseksi epäselvyydeksi”, jossa kaksi puhujaa lausuvat saman sanan eri tavoin. Tämän ilmiön huomioon ottamiseksi kielitieteilijät ovat kehittäneet erityisen järjestelmän, joka erottaa tic tacen merkitykset ja sen kaksi näkökohtaa, ennustettavuuden ja tärkeyden. Tämän tic tac toe / akustisen näkyvyyden järjestelmän mukaan sanan merkitys riippuu siitä, mikä asema se lausutaan tekstissä.

Jos laitamme sanan sijaintiin A, odotamme vastustajan vastauksen olevan asemassa B, mutta näin ei ole. Itse asiassa päinvastoin. Kun kuulemme sanan tic tac toe, meillä on tapana ajatella sen olevan asennossa C, vaikka näin ei ole. Vastustajan vastaus on sitten ajatella sanaa asemassa D, jossa se saattaa tarkoittaa ’mitä tahansa’. Joten epäselvyys jatkuu. Tic tac toe -tutkimus on tärkeä osa tätä työtä, koska se osoittaa kuinka kieli on vuorovaikutuksessa ymmärryksemme maailmasta.